UKÁŽKA VÝBAVY ARES PRE ZÁCHRANÁROV POČAS ICH LVT VO VVP ZÁHORIE V DŇOCH 10-13.8.2023


AKTUALIZOVANÉ 8.8.2023 o 10:00 hod

V dňoch 10-až 13 8.2023 sa viacerí dobrovoľní záchranári prevažne zo záchranárskych organizácií Záchranný Systém  Slovensko (ZSS) (https://zachrannysystem.sk/) a Bratislavská kynologická záchranná brigáda (BKZB) (https://zachranarskypes.sk/) zúčastnia výcvikového podujatia s názvom „Letný výcvikový tábor“. Tento tábor sa uskutoční vo Vojenskom výcvikovom priestore Záhorie v okrese Malacky.

Počas tototo tábora – výcviku sa budú títo dobrovoľníci cvičiť v zručnostiach pri pátraní po nezvestných či zavalených osobách za pomoci špeciálnej techniky ako aj záchranárskych psov a následnom poskytovaní zdravotníckej pomoci raneným.

Na tomto cvičení bude prítomný ako člen BKZB aj náš člen KKS ARES BA Peter OM1APK. Peter donesie na tento “Letný výcvikový tábor” svoju kompletnú rádioamatérsku výbavu na VKV/UKV a KV s cieľom predstaviť možnosti rádioamatérov a rádioamatérskej tiesňovej služby ARES pri zabezpečovaní náhradného rádiového spojenia v tiesňových situáciach prítomným zástupcom vedenia zúčastnených dobrovoľníckych záchranárskych organizácií, ale aj niektorým členom základných zložiek IZS, ktorí tam tiež prisľúbili svoju účasť.

Teda nejde o žiadne ARES cvičenie ale len o jednoduchú ukážku možností rádioamatérov na nadväzovanie rádiových spojení rôznymi aj menej známymi technológiami ( DMR, digimódy).

PLÁNOVANÉ UKÁŽKY

Peter bude mať na LVT vybavenie pre nasledovné ukážky:

  • Štandardné FM spojenia na VKV/UKV aj na väčšie vzdialenosti s využitím rádioamatérskych prevádzačov ( tentokrát to budú prevádzače na Kamzíku)
  • Spojenie v rámci siete DMR, ktoré umožňuje komunikáciu v rámci celého Slovenska / sveta. ( opäť s využitím DMR prevádzača OM0ODA na Kamzíku) ( TG 231 a TG23112)
  • Spojenie na krátkych vlnách v rozsahu Slovenska v pásmach 80m a 40 m hlasovým módom SSB s využitím šírenia NVIS
  • Spojenie na krátkych vlnách digitálnym módom VarAC

Aby tieto ukážky splnili svoj účel, bolo by vhodné, aby na Petrove volania na týchto pásmach a módoch reagovali viaceré stanice zo Slovenska. Preto zverejňujeme tieto informácie už teraz, aj keď zatiaľ nepoznáme presný termín, kedy sa Petrovi podarí zaradiť do plánu letného výcvikového tábora túto jeho iniciatívu.

KEDY BUDE PREBIEHAŤ UKÁŽKA

V zásade je možné povedať, že Peter bude QRV na VKV/UKV FM a DMR už vo štvrtok popoludní, kedy sa začíta tento LVT. Ukážky FM a DMR spojení bude možné realizovať častejšie, len je ťažké upresniť ich čas. Čo sa týka ukážky spojení na KV pásmach je predpoklad, že táto by sa mohla uskutočniť:

v piatok 11.8 alebo v sobotu 12.8. 2023 popoludní

Ak budem vedieť bližšie informácie o čase tejto ukážky, tak to tu aktualizujem. Zatiaľ sapoň takýto odhad.


Aktualizácia 8.8.2023

Vďaka Štefanovi OM2ABC sa aktuálne informácie o tejto aktivite môžu objavovať aj na FB profile:
HAM, CB & PMR Rádio – SK
Preto, kto sleduje FB, môže sa tam dozvedieť niektoré ďalšie informácie aj cez tento zdroj.


Aby sme podporili Petrovu iniciatívu, bolo by dobré, ak by viacerí z nás boli v tom čase QRV na týchto pásmach :

  • v pásme 80 m v okolí CoA frekvencie 3,768 MHz
  • v pásme 40 m v okolí CoA frekvencie 7.110 MHz

a mohli odpovedať na Petrove zavolanie a najlepšie aj z viacerých oblastí Slovenska. Aktivita je otvorená pre všetkých rádioamatérov nielen rádioamatérov registrovaných v systéme ARES. Pre zberateľov lokátorových štvorcov to bude jedinečná prípežitosť pre získanie spojenia z lokátora, z ktorého nie je bežne možné vysielať.

Frekvenciu 3,768 MHz máme overenú z pravidelných štvrtkových správ SZR (ktoré sa teraz cez prázdniny nevysielajú), tak máme určitú predstavu o tom, ako to tam „chodí“.

Zložitejšia je situácia s ukážkou spojenia digitálnym módom VarAC, kde je potebné požiadať rádioamatérov, ktorí sa už venovali tomuto pomerne novému digitálnemu módu , aby boli taktiež pripravení a reagovali na prípadné CQ na VarAC volacích frekvenciách 3.595 MHz resp 7.105 MHz. Dúfame, že Petrovi vyjde všetko tak ako plánuje aj v náročných poľných podmienkach a bude môcť urobiť spojenia aj týmto digi módom. Nie je to jednoduché, ale keď to viacerí z nás rádioamatérov budeme ovládať, prinesie to veľkú pridanú hodnotu pre potenciálnu rádioamatérsku tiesňovú komunikáciu najmä z pohľadu profesionálnych záchranárov.

Pokiaľ niekto potrebuje bližšie informácie k tejto aktivite, nech sa mi ozve prostredníctovm týchto prostriedkov:
e-mail: ………… stano.om8st@gmail.com,
mesenger: ……. stanislav.uliciansky
mobil:………….. 0944 119 435

Stano OM8ST


Posledná úprava príspevku: 7.8.2023


One thought on “UKÁŽKA VÝBAVY ARES PRE ZÁCHRANÁROV POČAS ICH LVT VO VVP ZÁHORIE V DŇOCH 10-13.8.2023”

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.