KATASTROFÁLNE POVODNE V SLOVINSKU


Ani toto leto, podobne ako v niektorých predošlých rokoch sme sa nevyhli viacerým extrémom, ktoré vyústili do mimoriadnych až katastrofických situácií najmä v južnejších častiach Európy, ktoré sužovali a sužujú rôzne rozsiahle požiare, ale tiež prívalové dažde, ktoré narobili a aj v súčasnosti robia veľké škody v postihnutých oblastiach.

Na našich stránkach ARES sme tieto katastrofy nepopisovali, lebo by sme len opakovali správy, ktorých boli plné všetky masmédiá. Tu v aktualitách ARES sa snažíme zachytávať hlavne tie mimoriadne udalosti či až katastrofy, do ktorých boli nejakým spôsobom zanteresovaní aj rádioamatéri. Môžeme skonštatovať, že v našom Európskom priestore (IARU R1) sme od februárového zemetrasenia v Turecku nezaznamenali žiadnu takú pohromu, pri ktorej by boli prizývaní do aktivity aj rádioamatéri. Dokonca ani z oblastí Ázie (IARU R3) alebo Ameriky a Karibiku( IARU R2) takmer neprichádzali správy o aktivitách rádioamatérov počas rôznych mimoriadnych udalostí v týchto oblastiach. Pritom vieme z masmédií, že tieto oblasti ani v tomto roku neboli ušetrené od takýchto katastrof.

V posledných dvoch dňoch sme však dostali informácie o tom, že v dôsledku silných dažďov došlo v Slovinsku, ale aj v blízkych oblastiach Rakúska či Chorvátska, ku katastrofálnym záplavám, ktoré zasiahli najmä Slovinsko, ktoré je z dvoch tretín krajiny postihnuté týmito záplavami. Podľa vyjadrenia slovinských predstaviteľov je to najväčšia katastrofa, ktorá postihla Slovinsko v posledných desaťročiach.

V tejto ťažkej situácii pre krajinu boli z vedenia Civilnej ochrany Slovinska ( CZ – Civilna Zaščita) požiadaní o spoluprácu aj slovinskí rádioamatéri zo skupiny pre tiesňovú komunikáciu, ktorú poznáme pod názvom S5 ARON – S5 Amateur Radio Emergency Network
( FB profil: https://www.facebook.com/groups/270704177050400 )
Táto rádioamatérska skupina sa v minulom roku veľmi osvedčila ako spojovacia podpora pre profesionálnych hasičov, ktorí zasahovali pri obrovskom požiare v Slovisnkom Krase (https://aresom.wordpress.com/2022/07/21/poziare-v-slovinsku-a-aktivity-s5-aron/)

Podľa zatiaľ stručných informácií, ktoré rozoslal Tilen Cestnik S56CT – vedúci sklupiny v e-mailovom zozname [R1emcor] ostatným členom pracovnej skupiny pre rádioamatérsku tiesňovú komunikáciu pri IARU R1, na základe žiadosti od CZ Slovenia boli aktivované viaceré oblastné skupiny S5ARON ( aj keď zatiaľ nie všetky) a tieto zabezpečujú spojenie hlavne v tých oblastiach, kde v dôsledku záplav došlo k výpadku štandardných sietí.

Na túto správu reagovali zástupcovia skupín pre rádioamatérsku tiesňovú komunkáciu z Rakúska (AREN) , Bosny a Herzegoviny (RMZO ARA BiH) či z ÍRSKA (AREN – IRTS) s ponukou pomoci. Tilen zatiaľ túto pomoc s vďakou odmietol, nakoľko stále ešte majú v zálohe ďalšie domáce skupiny, ktoré môžu nasadiť tam, kde to bude potrebné.

Budeme sledovať, ako sa vyvinie táto situácia v Slovinsku a aké formy pomoci vedeli kolegovia z S5 ARON poskytnúť záchrannýcm zložkám pri záchranných prácach a následných prácach pri odstraňovaní škôd , ktoré táto katastrofa spôsobila. Aktuálne je možné sledovať informácie, ktoré sa objavia na FB profile S5 ARON. Podľa posledných informácií ešte stále hrozia ďalšie problémy v podobe pretrhnutia hrádzí na niektorých riekach, preto záchranné zložky robia v ohrozených oblastiach evakuáciu obyvateľstva.

Poznámka na okraj

Keď toto píšem tak aj u nás už druhý či tretí deň silne prší a miestami je to spojené aj s búrkovou aktivitou. Na niektorých vodných tokoch už boli dosiahnuté aj najvyšie stupne povodňovej aktivity. Takže v menšom máme problémy so zrážkami a vodnými tokmi aj u nás a budeme čakať, ako sa to bude v ďalšom čase vyvíjať. Meteorologické predpovede hovoria o dažďoch aj v nasledujúcich dňoch. Bude záležať na ich intenzite, čo to spôsobí.

Stano OM8ST


Posledná úprava príspevku: 6.8.2023


2 myšlienky na “KATASTROFÁLNE POVODNE V SLOVINSKU”

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.