ZOZNAM TIESŇOVÝCH TELEFÓNNYCH LINIEK


Na Slovensku sú používané nasledujúce tiesňové telefónne čísla, ktoré by mal mať každý zapísané v kontaktoch vo svojom mobilnom telefóne:


ČÍSLONÁZOVPOPIS / POUŽITIE
112Spoločná tiesňová linkaNajmä pri potrebe súčinnosti viacerých zložiek IZS ( autonehody a pod.)
150Hasiči  (HaZZ)Požiar, autonehoda, povodeň….
155Zdravotná záchranná službaVoláme v prípade čisto zdravotných problémov
158Polícia
159Mestská políciaPoužívame v lokalitách (obciach) kde je MP zriadená
18300Horská Zdravotná SlužbaV pohoriach, kde je táto záchranná služba zriadená
18155Letecká záchranná službaATE – Air Transport Europe
0850 111
313
Linka záchranyLekárske rady ako poskytnúť prvú pomoc v núdzi
02 5477
4166
Toxikologické informačné
centrum
Používame v prípade podozrení na užitie drog rôzneho druhu.

V ďalších odstavcoch je uvedené ako postupovať pri komunikácii cez tieto tiesňové linky, keďže to nie je až také jednoduché a samozrejmé. Každý, kto aspoň raz musel volať na tieto linky vo veľkej tiesni to iste pochopí.


ZÁKLADNÉ TIESŇOVÉ TELEFÓNNE LINKY

Tiesňové telefónne linky sú dôležitou súčasťou tiesňovej komunikácie. Tieto  čísla potrebujeme poznať v bežnej praxi pre prípad,  že sme sami účastníkmi nejakého nešťastia, dopravnej nehody a podobne alebo sme len náhodnými svedkami tejto udalosti a potrebujeme zavolať na miesto záchranu či už v podobe lekárskej zdravotnej služby,  záchranárov z hasičského  a záchranného zboru, alebo potrebujeme aj  prítomnosť polície na vyšetrenie nehody. Rovnako však potrebujeme poznať tieto čísla aj pre prípad, že cez rádio prijmeme tiesňové volanie niekoho v núdzi a potrebujeme toto volanie ďalej odovzdať príslušným záchranárskym zložkám.

Základné telefónne čísla na záchranné zložky sú nasledovné.

  • 150 – Hasiči  (HaZZ)
  • 155 – Záchranka  (LZS)
  • 158 – Polícia

Hasičský a záchranný zbor (150) budeme volať v prípade požiaru, zložitej dopravnej  nehody, keď potrebujeme  zabezpečiť vyslobodzovanie zranených osôb, zaistenie vozidiel proti požiaru a úniku nebezpečných kvapalín a pod.

Záchranku – lekársku zdravotnú pomoc (155) budeme volať priamo v prípade, že sa jedná len o zdravotné ťažkosti postihnutého (stratu vedomia, bezvedomie, pri problémoch s dýchaním, so srdcom, pri infarkte, otrave liekmi, chemikáliami, popáleninách, vážnych úrazoch a pod. ) a kedy nie je potrebná súčinnosť s  HaZZ alebo políciou.

Len políciu (158) budeme volať, ak sme svedkami vandalizmu opitých občanov, lúpežného prepadu osôb apod.,  teda v prípadoch, kedy na zásah budú potrebné len policajné zložky.

Pri väčších nešťastiach a nehodách je však obvykle potrebná súčinnosť všetkých týchto zložiek, preto je  vtedy vhodnejšie  použiť v volanie na číslo:

  • 112 – Spoločná tiesňová telefónna linka

Volaním na toto číslo 112 sa dovoláme na najbližšie koordinačné stredisko  IZS ( KOS) a to podľa miesta z ktorého voláme. Koordinačné strediská IZS sú zriadené Okresnými úradmi ( MVSR)  v sídla každého kraja (župy) a sú vybavené príslušnou technikou a väčším počtom operátorov, takže zvládajú aj  väčší nápor volaní.  Podľa štatistík Sekcie krízového riadenia MVSR spracováva linka 112  v rámci Slovenska za rok viac ako 1,5 milióna volaní, čo je naozaj obrovské číslo (viď podstránku Krízové riadenie)

O tom aké informácie si bude od nás žiadať operátor linky 112 sa dozviete viac na podstránke:

AKO POSTUPOVAŤ PRI VYSIELANÍ A PRIJÍMANÍ TIESŇOVÝCH VOLANÍ


ĎALŠIE DOLEŽITÉ TELEFÓNNE ČÍSLA, KTORÉ BY NEMALI CHÝBAŤ V TELEFÓNOCH

Na internete vieme vyhľadať zoznamy ďalších telefónnych čísel, ktoré sa môžu hodiť v krízových situáciách. Nie je cieľom tohoto príspevku  zbierať takéto zoznamy telefónnych čísel.  To nech si zistí každý sám a vyberie z nich tie, ktoré sa jeho týkajú podľa toho, ktorú banku používa, v ktorej  poisťovni má poistené auto, od akého operátora  má mobilný telefon atď.   Preto  tu uvediem len  nasledujúce linky, ktoré môžu byť dôležité z hľadiska tiesňovej komunikácie.

  • 159 – Mestská polícia

Na toto číslo voláme, ak sa má riešiť problém, ktorý je v kompetencii mestskej polície. Samozrejme, že na toto číslo voláme len v tých mestách a obciach, kde takáto Mestská polícia je zriadená.

  • 18 155 – Letecká záchranná služba

Bežný používateľ by nemal využívať (zneužívať) volanie na túto  leteckú záchrannú službu. O použití  leteckej záchrannej služby a nie pozemnej (sanitky rýchlej zdravotníckej pomoci) pri záchrannej akcii rozhodujú totiž iní manažéri  IZS a nie postihnutý alebo náhodný účastník  nehody.  To je toto číslo uvedené  len pre úplnosť.

  • 18 300 – Horská záchranná služba

Toto číslo je dôležité v prípade, že sa pohybujeme v horskom prostredí, kde je zriadená služba Horskej záchrannej služby. V prípade Slovenska táto tiesňová linka prijíma a vyhodnocuje všetky tiesňové volania zo šiestich horských oblastí:
Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Západné Tatry, Veľká Fatra, Malá Fatra a Slovenský raj.
V týchto oblastiach  má HZS svoje oblastné strediská. Viac o HZS sa dozvieme na stránkach:

https://www.hzs.sk/

https://www.horydoly.cz/horolezci/horska-zachranna-sluzba-slovenskej-republiky.html

Pre tiesňové volania predovšetkým v horských oblastiach vznikla podporná aplikácie pre inteligentné mobilné telefóny (smartfóny) s operačným systémom Android alebo iOS. O použití a vlastnostiach tejto aplikácie sa viac dozviete na ďalšej stránke:

ANDROID / IOS APLIKÁCIA HZS – HORSKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA



Posledná úprava  príspevku: 31.10.2023


Design a site like this with WordPress.com
Začíname