VYHODNOTENIE UKÁŽKY VÝBAVY ARES NA LVT ZÁHORIE 11-13.8.2023


Tohoto „Letného výcvikového tábora Sekule – Záhorie“ organizovaného pre pre dobrovoľných záchranárov, sa za ARES pri SZR zúčastnil jediný rádioamatér a to Peter OM1APK, tak ako to bolo avizované už pred touto akciou. V rámci tohto tábora, ktorý nemal veľmi striktne definovaný program, mal Peter možnosť vybudovať a prevádzkovať aj svoje rádioamatérske vysielacie pracovisko, na ktorom mohol prítomným účastníkom “LVT Sekule” prezentovať rádioamatérske možnosti na poskytovanie náhradného rádiového spojenia v tiesňových situáciach. Toto pracovisko nám najlepšie priblížia nasledujúce fotografie.


Obr. 1.: Celkový pohľad na stanovú základňu BKZB. V zelenom stane vľavo bolo umiestnené vysielacie pracovisko. KV anténa je takmer neviditeľná.


Obr 2.: Stan vysielacieho pracoviska a stožiar s 2+2 prvkovou dualbandovou YAGI anténou VHF/UHF a “takmer neviditeľnou” KV anténou typu EFHW (multiband 80m-10m).


Obr. 3.: Detailný pohľad na vysielacie pracovisko s nasledujúcim vybavením:

  • KV: TRX Yaesu FT-891, bol používaný výkon len 15W
    (batériové napájanie) ,
  • Anténa: EFHW 80m -10m (multiband)
  • VKV/UKV/DMR : ANYTONE AT578UV III,
  • Anténa: 2+2 el dualband Yagi vo výške cca 6m (10m stožiar)
  • Napájanie: Pb akumulátor 12V / 17Ah,
  • Používané napájacie vedenie: RG58 ( KV 15m, VKV 10m)
  • Notebook (pre digi módy)
  • Repeater controller Surrecom SR 629 (len na ukážku)

Na pracovisku nebola elektrocentrála ani sieťový zdroj a akumulátory sa dobíjali nabíjačkou na inom mieste tábora.


Obr. 4 Peter OM1APK pri svojom zariadení.


PRIEBEH UKÁŽOK

Program samotného letného výcvikovového tábora “LVT Sekule” nebol vopred striktne daný a ešte aj na mieste dochádzalo k častým úpravám programu, čo Petrovi robilo problémy pripraviť sa na ukážky tejto jeho techniky hlavne pre ” doležitých” divákov a preto to prebiehalo dosť živelne. Samotné ukážky techniky prebiehali bez toho, aby sme mohli včas informovať niektorých rádioamatérov, aby boli v určitom čase QRV a tak sa dalo ukázať, ako táto technika funguje reálnou ukážkou viacerých konkrétnych spojení.

To je samozrejme škoda, ale aj tak vzhľadom na to, aký “status” mali tieto ukážky, tak aj takéto ” len komentované ukážky techniky” splnili svoj účel. Mnoho zúčastnených záchranárov si prezrelo túto výbavu a dalo si vysvetliť účel takých komponentov ako sú ” hrable” – rozumej YAGI anténa, alebo “šnúra na prádlo” – rozumej dlhodrôtová KV anténa. Najviac však viacerých záchranárov oslovila malá krabička “Repeater controlera SURECOM SR 629”, ktorá umožňuje cez crossband režim za pomoci dvoch pripojených rádiostaníc, prepojiť PMR stanice do rádiovej siete VKV, a tak integrovať záchranárov, ktorú používajú tieto PMR rádiostanice do jednotnej siete na VKV , ako je to veľmi často potrebné.

V čase, ktorý v ktorom sa Peter mohol venovať rádiovému vysielaniu sa snažil robiť spojenia na VKV aj DMR cez prevádzač OM0ODA na Kamzíku a taktiež robiť spojenia na KV. Tu je log niektorých spojení, ktoré sa mu podarilo realizovať:

LOG SPOJENÍ OM1APK z LVT SEKULE.PDF

Okrem vyššie uvedených spojení spravil Peter na KV viacero ďalších spojení po Európe ako odpoveď na výzvy, boli to najmä WWF aktivácie. Tieto spojenia však nemajú priamy súvis s aktivitou ARES počas LVT Sekule, preto ich tu Peter neuvádza.

Ako je to spomenuté aj v logu spojení , v piatok 11.8. 2023 robil Peter so mnou sériu pokusov o nadviazanie spojenia prostredníctvom nového DIGI módu VarAC. Bolo to vlastne po prvý krát čo Peter testoval svoje zariadenie pri prevádzke týmto módom a ukázalo sa, že je tam ešte niekde nejaká “zrada” v audio reťazci, nakoľko chvíľu to vyzeralo, že sa spojenie podarí a potvrdí CONECT medzi našimi dvomi stanicami, ale z nám zatiaľ neznámeho dôvodu to nakoniec zlyhalo. Pátranie po príčine tohoto stavu bude potrebné urobiť v domácich podmienkach, lebo v poľných by to bolo veľmi náročné.

PÁR SLOV NA ZÁVER

Táto Petrova ukážka rádiovej výbavy rádioamatérov v prostredí letného výcvikového tábora dobrovoľníckych záchranných zložiek bola cennou iniciatívou na ceste budovania spolupráce medzi rádioamatérmi a zložkami IZS; v tomto prípade medzi rádioamatérmi a veľkými dobrovoľníckymi záchranárskymi organizáciami (ZSS, BKZB…), ktoré sa pravidelne zúčastňujú na rôznych pátracích a záchranných operáciach.

Pri tejto ukáže sa preukázalo:

  • Aký je potrebný rozsah tylovej podpory na zabezpečenie prevádzky takéhoto pracoviska – jeden vhodný stan so stolom a stoličkami
  • Aké zariadenie (rozmery, počty) sú potrebné na takéto vysielacie pracovisko
  • Aké antény (minimálne) sú potrebné na takéto vysielacie pracovisko
  • Aké možnosti pre realizáciu náhradných spojení vieme poskytnúť
    – FM VKV/UKV spojenia
    – DMR/UKV spojenie pokiaľ sme v dosahu blízkeho DMR prevádzača
    – KV SSB spojenia naprieč celým Slovenskom a
    – Spojenia na KV digi módmi s ďalšími žiadanými vlastnosťami.
  • Že vieme poskytnúť aj prepojenie rôznych VKV a UKV sietí .

Čo nevyšlo podľa našich predstáv:

  • Nepodarilo sa včas poznať termíny , kedy sa niekto príde pozrieť na túto Petrou výbavu a avizovať to viacerým rádioamatérom, aby sa podarilo Petrovi nadviazať viac dedikovaných spojení.
  • Petrovi sa nepodarilo dostatočne rýchlo sprevádzkovať jeho zostavu pre prácu digi módom VarAC a tak bolo úspešne zrealizované len jedno spojenie týmto digitálnym módom.
  • Peter mal akumulátory len s menšou kapacitou a preto aj pri používaní nižšieho výkonu ( len 15V z max. 100W) sa rýchlo vybíjali a bolo potrebné ich častejšie dobíjať.

Prínosy pre zúčastnených

Peter OM1APK – jeden z rádioamatérov registrovaných v systéme ARES mal možnosť si overiť, čo všetko je potrebné mať pripravené, aby sa takéto pracovisko dalo v poľných podmienkach vybudovať a získal mnohé ďalšie cenné skúsenosti o ktorých sme tu ani nehovorili. On sám to vyhodnotil tak, že sa už bude vedieť ešte lepšie pripraviť na podobné aktivity, či už na budúcoročný LVT v rovnakom priestore a čase ale aj na prípadný ostrý zásah, ak by bol do takého zásahu prizvaný aj ako rádioamatér a nie len ako kynológ.

Aj ja ako protistanica pri testoch digitálneho systému VarAC som získal skúsenosť, že je nevyhnuté mať pripravený MANUÁL pre základné nastavenie všetkých parametov na rádiu a v počitači, aby digitálny systém mohol fungovať a tak vedel podstatne rýchlejšie odhaliť prípadnú chybu nastavenia. Tu bolo konkrétne zle nastavené postranné pásmo LSB ( obvyklé pre 40m pásmo) a nie USB, ako je to vyžadované pre VŠETKY digitálne módy. Hľadaním tejto chyby sa stratil drahocenný čas v rámci nášho testovania.

Podobné praktické skúsenosti by však mali postupne zbierať aj mnohí ďalší amatéri registrovaní v systéme ARES, pokiaľ by naozaj chceli pomáhať aj pri ostrých záchranných akciách. Problémom je tu len to “ako na to”. Na tom však musíme spoločne a intenzíve pracovať.

Stano OM8ST a Peter OM1APK


Posledná úprava príspevku 18.8.2023


Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.